maanantai 5. kesäkuuta 2017

Shaolin 40 vuotta tapahtumia: Kamppailun workshop 6.5. sekä juhlanäytöksen valmistelua


Harrastajan näkökulmasta kolmen huippuvalmentajan yhteinen työpaja oli mahtava kokemus. Kymmenien vuosien kokemus näkyi toteutuksen varmuudessa ja harjoitusten vankassa sisällössä. Vaikka jokaisen valmentajan yksittäinen työpaja olikin suhteellisen lyhyt, jokainen niistä tarjosi rutkasti eväitä sekä uusille että vanhoille tekijöille.

Kaj Westersundin työpajassa keskityttiin Pekiti Tirsia Kali taistelulajista tuttuihin tekniikoihin. Hienostuneen etäisyyden ja kulmien hallinnan yhdistyessä virtaaviin vastahyökkäyksiin sekä lajia tuntemattomien että hieman kokeneempien harrastajien koordinaatio oli koetuksella. Haastavat harjoitteet ja periksiantamattomat harjoittelijat loivat työpajaan keskittyneen ja tiiviin tunnelman, jota leikkasivat vain harjoitusveitsien viillot ja onnistumisen riemu.

Ilpo Jalamon työpajassa hiottiin aseettoman kamppailun ajoitusta ja taktista silmää. Valmentajan kokenut ja tarkka katse löysi parannettavaa sekä kokemattomien että kokeneiden kamppailijoiden tekniikassa ja hien virratessa parannusta todellakin tehtiin. Ajoitus ja asenne olivat tarpeen, sillä taistelun tuoksinassa jähmettyvälle oli tarjolla mustelmia. Kun asenne ja hönkä ovat kohdallaan, voi kamppailutilanteesta nautiskella antaumuksella.




Juri Levkinin työpajassa tutkittiin vastustajan voiman neutralointia ilman oman voiman käyttöä. Jurin ehdoton asiantuntemus ja tarkat neuvot olivat tarpeen näissä äärimmäisen syvällisissä harjoituksissa. Itselleni nämä harjoitteet olivat hyvin haastavia, mutta kun vihdoin onnistumisen hetki koitti, oli myös tunne hieno. Jurin suorittamana tekniikat näyttivät niin kovin helpoilta, mutta siihen pisteeseen päästäkseen on harjoiteltava pitkään ja sinnikkäästi.

Shaolinin juhlanäytös on työn alla


Shaolinin suurnäytöksen rattaat lähtivät toden teolla pyörimään 40-vuotisjuhlallisuuksia valmistelevan ryhmän ja ohjaaja Ville Kurjen yhteisessä palaverissa. Käsillä olevan näytöksen potentiaali on valtava. Rikkaalla ideoinnilla, huolellisella suunnittelulla ja ankaralla harjoittelulla tilaisuus voi lopulta tarjota yleisölle syvällisesti sivistävän tietopaketin kiinnostavassa ja viihdyttävässä muodossa.

Palaverissa päätettiin suuntaviivat näytöksen rakenteelle. Suunnitelman mukaan näytöksessä käytäisiin läpi Shaolin dojon historiaa 70-luvulta tähän päivään. Eri lajien osuuksista koostuva kokonaisuus tarjoaa tietoa jokaisesta lajista. Tietoa, jota valmentajille ja lajiyhteisölle on vuosikymmenten aikana kertynyt mittaamattoman paljon.

Näyttää siltä, että loppuvuosi 2017 tulee pitämään sisällään rohkeaa ideointia ja ankaraa harjoittelua. Tiedossa on paitsi hikeä ja hampaiden kiristystä, myös iloa ja onnistumista. Uskon, että yhdessä kykenemme luomaan kaikkien aikojen näytöksen, 

Lippuja alamme myydä syksyllä ja juhla on joulukuun 2. päivä. Merkkaa kalenteriisi.

Tervetuloa Shaolin dojon 40-vuotisnäytöksen!

Jani Heiskanen
karate- ja tai chi-ohjaaja