sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Shaolin dojo tulevaisuuden haasteissa



Kun syksyllä 2013 Shaolin muutti Nahkurinkadulta Linnankadulle, oli jo silloin mielessä muuttuminen tulevaisuuden haasteita vastaavaksi saliksi. Shaolinia perustettaessa oli kaupungin keskuksena vielä Kauppatori sekä Puutori.  Niihin aikoihin jokiranta oli teollisuusaluetta. Tänään on jokirannasta tullut kaupunkilaisten yhteinen paikka, jossa viihdytään ja vietetään aikaa. Shaolin dojo on jokirannassa.
Tammikuussa avataan Shaolin dojon laajennusosa. Mitä se tuo sitten tullessaan? Shaolin dojo astuu ulos  sisäänpäin lämpiävästä budosalista laajempaa palvelua tarjoavaksi hyvinvointikeskukseksi.

Salimme 2. kerroksessa on tatamipohjainen budosali. Uuteen tammikuussa avattavaan 4. kerroksen tilaan tulee puulattiainen harjoitussali, joka voidaan muuntaa kokoustilaksi. Lisäksi saamme tilavan saunatilan, jossa voi rentoutua harjoittelun jälkeen.

Hyvinvointikeskus – Mitä se sitten tarkoittaa


Haluamme tarjota lajiharjoittelijoille monipuolisen mahdollisuuden itsensä kehittämiseen saman talon sisällä. Sen lisäksi haluamme tuoda tämän mahdollisuuden myös satunnaisille vieraille sekä yrityksille.
Shaolinin saleissa tapahtuu seitsemänä päivänä viikossa.  Voit valita itsellesi lajin, josta pidät ja löydät siitä itsellesi haasteita joko omiin tarpeisiisi tai jopa opetustoimintaan ja ammattilaisuuteen asti.  Huippuopetusta meille tuovat Shaolinin omien ammattiopettajien lisäksi myös vierailevat opettajat. Tulemme järjestämään lukuisia viikonloppuseminaareja. Osa niistä on lajien aktiiviharjoittelijoille ja osa taas kenelle tahansa, jota aihe kiinnostaa.

Haluamme olla mukana pitämässä yllä jokaiselle tärkeää kykyä liikkua. Vahva ja joustava keho on tärkeä niin nuorille kuin ikääntyville. Meidän suomalaisten kunto rapistuu ja sen estämiseen tarvitaan mielekästä liikuntaa. Shaolin dojolla voi aloittaa liikkumisen niin rapakuntoisena kuin aktiiviliikkujanakin. Jokaisen lähtötilanne huomioidaan ja hyväkuntoisetkin löytävät uusia haasteita. Vastaavasti huonokuntoinen voi aloittaa ujostelematta huonoa kuntoaan.

Työhyvinvointi on yrityksen voimavara 


Shaolin tarjoaa työpaikoille ja ryhmille mahdollisuuden tulla salillemme hakemaan vaihtelua ja voimavaroja arkeen. Tähän liittyy meille suomalaisille tärkeä elementti sauna. Tarjoamme mahdollisuuden kehittävään harjoitukseen tai koulutukseen ja sen päälle rentouttavaan löylyyn. Shaolinin kokoustilassa voit pitää koulutuksen tai neuvottelun. Siihen voimme lisäksi tarjota mielenkiintoista harjoittelua, jonka jälkeen työnteko on taas helpompaa. Voimme myös ideoida yritysten henkilökunnalle oman harjoituksen säännöllisesti salillamme.

Tuo siis työntekijäsi meille liikkumaan ja sitten saunomaan. Samalla voi tiloissamme pitää vaikka koulutuksen sen sijaan, että aina tyytyisitte siihen työpaikan neuvottelutilaan.

Perinteet velvoittavat



Shaolin dojon periaatteena on olla perinteinen sali ja sitä se tulee olemaan jatkossakin. Haluamme antaa harjoittelijoille ja vierailijoille paikan, jossa ei ole kilpailu tärkeintä vaan henkisen ja fyysisen hyvän minän kehittäminen henkilökohtaisten toiveiden mukaan.
Jos haluamme kokea perinteisen kamppailun  tunnelmaa, on siihen hyvä mahdollisuus Shaolinin lajien kautta. Aikido, karate, kobujutsu, jujutsu, iaido tuovat häivähdyksen vanhaa japanilaista taistelutaitoperinnettä. Jos taas kiinnostaa kiinalaiset kamppailujuuret, voi hakea niitä tai chin tai yi quanin tunneilta.  Indonesiaan meidät vie escrima ja pekiti tirsia. Tärkeintä on kuitenkin harrastaa ja liikkua lajin, josta nauttii, parissa.
Kamppailun lisäksi voimme kehittää mielenhallintaa ja keskittymistä. Tai chin, Mindful Bodyn ja yi quanin lisäksi voimme harjoitella sitä uuden lajimme joogan tunneilla. Asahi on taas suomalaisten liikunnan ammattilaisten kehittämä kehon ja mielenhallinnan harjoitus ja se sopii kaikille.
Voimahankintaa ja kehonhallintaa tuo kahvakuula. Jos taas haluamme ottelutunnelmaa, on mma oikea laji.
Shaolinin lajeissa yhdistyvät kaikki tärkeät osa-alueet: kamppailun taidot, mielenhallinnan tyyneys sekä liikunnan riemu.
Shaolin dojolta löydät kaiken, mitä tarvitset.

Shaolin on turkulaisille tuttu


Shaolin dojo on jo 70-luvun puolivälistä liikuttanut turkulaisia ja tutustuttanut kamppailun maailmaan. Sitä tarjoamme jatkossakin. Päivitämme tarjontaamme ja olemme mukana tämän päivän haasteissa.
Shaolin dojon lajit vahvistavat voimavarojamme, jotta jaksamme elää arjessa. Saamme iloa hyvien ystävien kanssa harjoittelusta sekä Shaolinin perinteikkäästä tunnelmasta.

”Perinteet tekevät dojon”, kuten Ilpo Jalamo sen sanoo ja Ilpon tapaat Shaolin dojolla kuten silloin 70-luvun puolivälissäkin. Me olemme osa perinnettä ja perinteet ovat osa meitä.

Tule mukaan hyvien lajien Shaolinille. Lue lisää lajeistamme www.shaolin.fi

Risto Lehto
Shaolin dojo
Turku Aikikai ry puheenjohtaja

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Ulkoilmaleiri Vuolahdessa 27.-29.6.2015


Budoharjoittelu ei ole pelkkää neljän seinän sisälltä tapahtuvaa tatamin tömistelyä. Välillä harjoittelemme ulkona ja opimme, miten ympäristö ja vaihtuva alusta vaikuttavat taistelutaitoon. Harjoittelun ohella saamme myös nauttia ulkoilmasta, kesäauringosta ja hyvästä seurasta.
Shaolin dojon ulkoilmatapahtumia on ollut tänä vuonna Mathildedalissa sekä Vuolahdessa.

Pia Johansson kertoo, millaista oli tänä vuonna kesäleirillä Vuolahdessa.

Kesäpäiviä Vuolahdessa


Saimme viettää muutaman kesäpäivän eri kamppailulajien parissa Vuolahdessa,Kaarinassa.
Tänä kesänä leirin ohjelmassa oli perinteisesti tai chi´tä,joka toimii aina joka vuosi aamun herätyksenä loistavasti.
Tai chi on ollut ohjelmassa joka kesä vuosien varrella, Veitsenheitto tuli kuvioihin mukaan muutamia vuosia sitten ja muodostunut myös perinteeksi, eikä ihme koska paikka antaa sille aivat mahtavat puitteet ! Joka kesä leirin harjoitusohjelma menee sen mukaan mitä Kaj Westersund keksii sinne laittaa.

Kobudo, jujutsu, escrima


Tänä vuonna yllämainittujen lisäksi pääsimme tutustumaan kobudoon,ju jutsuun ja escrimaan. Kobudossa treenasimme bo´ta ja tonfaa ja osan harjoituksista pidimme hiekkarannalla, mikä teki jalat kumman kipeiksi seuraavana päivänä !
Ju jutsussa ja escrimassa pääsimme harjoittelemaan vaihtelevassa maastossa, mikä oli omiaan tuomaan tekniikoiden tekoon omat haasteensa.

Vuolahden kesäleiri on kaikille avoin,harjoittelemastasi lajista riippumatta.Leirille voi osallistua vaikka et harjoittelisi mitään kamppailulajia !!
Leiri suo oivan tilaisuuden tutustua erilaisiin kamppailulajeihin ja myös lajien harrastajiin.Ja mikä parhainta, upeissa puitteissa !


Eikä leirillä vain hikoilla urheillen, vaan hikoilua voi jatkaa iltaisin saunassa.Kylmä merivesi virkistää kropan ja mielen saunan jälkeen

Shaolin dojo - kamppailu- ja hyvinvointilajiharjoittelua monipuolisesti


Tule mukaan Shaolin dojon toimintaan. Jokainen laji tarjoaa sinulle mahdollisuuden harjoitella mielekkäästi omaa kehoasi kuunnellen. Seuraavat kurssit alkavat näytöksellä 23.8. sunnuntaina klo 17-18.
Tutustu www-sivuihimme www.shaolin.fi ja lue lisää kursseista. Seuraa myös facebookia www.facebook.com/Shaolindojoturku

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Ohjaajaesittelyssä Kai Westersund























Shaolin dojon blogissa olemme puhuneet aloittelijoiden tulosta salille ja budoharjoittelun aloittamisesta. Nyt on aika antaa blogissa tilaa myös kokeneemmille harjoittelijoille sekä lajiohjaajille. Tämän sarjan aloittaa Kai Westersund. Kai täytti tänä keväänä pyöreät 60 vuotta, joten hän on hyvä aloittaja tälle sarjalle.

Filippiiniläisten kamppailulajien ja modernin länsimaisen eli gendai ju-jutsun päävalmentajana Shaolinissa toimii Kaj Westersund (s. 1955). Hän aloitti kamppailulajien harjoittelun Wado-ryu karaten parissa vuonna 1978. Samana vuonna harjoitusohjelmaan tuli myös ju-jutsu Helsingin Ju-jutsuklubilla ja paria vuotta myöhemmin B.I.F.F. Escrima englantilaisen Jay Dobrinin johdolla. Myöhemmin Westersund sai vaikutteita lukuisilta ju-jutsu –opettajilta etenkin saksasta ja englannista.

Ammattilaiseksi 90-luvulla


Vuonna 1995 Westersund siirtyi ammattiopettajaksi ju-jutsussa, B.I.F.F. Escrimassa, Wudang taijissa (Level 7 Master Instructor) sekä myöhemmin vuosikymmenen lopulla Pekiti Tirsia Kalissa, jonka harjoittelun hän aloitti vuonna 1997 William McGrathin ohjauksessa.


Avoin kiinnostus eri lajeihin  kannustaa


Kaj Westersund on perehtynyt hyvin laaja-alaisesti erilaisiin kamppailutaitoihin. Hänen harjoitusohjelmaansa kuuluvat edellä mainittujen lisäksi muun muassa Okinawan klassiset asetaidot eli Ryukyu kobujutsu, Wing Chun kung fu, japanilainen jousiammunta eli kyudo, indonesialainen pentjak silat ja japanilainen samuraikoulukunta Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu Sugawara Sogo Budo Kenkyusho –linjassa. Lisäksi Westersund on tutustunut 1980-luvulla ninjutsuun ja taekwondoon.
Tämän luulisi riittävän jo kaikkein intohimoisimmallekin kamppailulajien harjoittajalle, mutta Westersund on halunnut tutkia kamppailua vielä syvällisemmin – etenkin turva-alan näkökulmasta. Hän toimi itse turva-alalla vuosina 1976–1991 ja on harrastanut ammuntaa vuodesta 1983 lähtien. Westersund omaa ampujaluokituksen: International Mobile Training Team (I.M.T.T) Instructor Level 1-A.

Kaj Westersundin yksi erikoisalue on teräasehyökkäyksien torjuntaan ja näiden aseiden käyttöön liittyvät seikat. Hän on kouluttanut aiheen tiimoilta eri siviiliryhmien lisäksi Suomen poliisin oto-kouluttajia, tullin erikoisvalvonnan, vankeinhoitolaitoksen ja Puolustusvoimien henkilökuntaa sekä vartioita. Westersund on kouluttanut poliiseja myös Saksassa ja Belgiassa; lisäksi hän oli mukana ryhmässä, joka antoi Eestin poliiseille ensimmäisen länsimaalaisen poliisikoulutuksen.
Kaj Westersund on toiminut ohjaajana myös kansainvälisillä budoleireillä. Hän on kirjoittanut B.I.F.F. Escrimasta teoksen ”Escrima. Filipino Stickfighting” (1997) yhdessä Esa Halmisen ja Paul Pauwelsin kanssa sekä CD-pohjaisia harjoitusoppaita ju-jutsusta.

Kai Westersund

  • Gendai ju-jutsu (4. dan, Suomen Jujutsuliitto)
  • B.I.F.F. Escrima (Level 5 Instructor, British International Fighting Federation)
  • Pekiti Tirsia Kali (Guro, Pekiti Tirsia International)
  • Katori shinto ryu kyoshi menkyo
Kai Westersundin tapaat viikottain Shaolin dojolla ohjaamassa jujutsua, pekiti tirsiaa sekä escrimaa. Tule mukaan harjoittelemaan. Voit aloittaa peruskurssilla tai jos olet harjoitellut ennenkin, tule mukaan uudestaan. Lisää tietoa info@shaolin.fi



lauantai 28. helmikuuta 2015

Ajat muuttuvat, mutta muutummeko me?



Ajat kamppailulajeissa ovat muuttuneet. Vanhat lajit ovat muuttuneet perinteiksi ja paikan ovat vallanneet toinen toistaan muodikkaammat lajit. Lajien tarjonnan keskellä on vaikeaa pitää harjoittelijoista kiinni ja saada uusia harrastajia. Mikä on siis perinteisten lajien tulevaisuus? Jäävätkö ne pienen eliitin kuriositeeteiksi tai kulttuuriantropologien tutkimuskohteiksi?

Varsinkin perinteisiä lajeja vaivaa välillä itsepäisyys. Kaikki halutaan pitää muuttumattomana. ”Kun kerran näin on treenattu aikaisemmin, niin näin treenataan jatkossakin.” Tämä on johtanut monien lajien näivettymiseen. Siispä on tärkeää, että perinteiset lajit pystyvät kehittymään. Harjoittelumetodien uudistaminen on elintärkeää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lajien pitäisi täysin muuttua. Perinteistä voidaan pitää kiinni. Liikesarjat, tekniikat ja lajille ominainen esteettisyys voidaan säilyttää. Ainoastaan tapa, miten lajeja harjoitetaan muuttuu. Esimerkkinä juoksu, joka on vanhin uhreilulaji maailmassa. Edelleen ihmiset juoksevat, mutta metodit, joilla juoksua treenataan ovat muuttuuneet merkittävästi.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana tietomme ihmisen fysiologiasta on edennyt hurjasti. Staattisen venyttelyn rinnalle on tullut dynaaminen venyttely. Voimaharjoitukset ovat täydentyneet toiminnallisuudella. Ruokasuositukset ovat muuttuneet. Harjoitusten ja levon rytmittäminen on optimoitunut entisestään. Lista on loputon. On hassua ajatella, että mikään urheilu- tai kamppailulaji voisi pysyä täsmälleen samana tässä evoluution valtatiellä.Myös uudet lajit ovat tuoneet uusia skenaarioita. Itsepuolustuksessa pitää nykyään miettiä tekniikoita painitilanteisiin samoin kuin aseellisiin ja aseettomiin pystytilanteisiin. Varsinkin MMA:n yleistyminen on radikaalisti johtanut uusien ajattelutapojen syntymiseen.

Perinteiset lajit ja moderni vapaaottelu



2000 luvun alusta räjähdysmäisesti yleistynyt vapaaottelu on tuonut raikkaan tuulahduksen kamppailulajien maailmaan. Moni laji kehui aikoinaan kovilla tekniikoilla, jotka lopulta todettiin kilpailuareenoille sopimattomiksi. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita tekniikoiden toimimattomuutta itsepuolustustilanteissa. Lainatakseni Iain Abernethya: ”Emme maalaa seinääkään vasaralla”.  Kyseinen ajattelumalli on uudistanut monia asioita perinteisissä lajeissa. Tekniikoita on opittu kategorioimaan kilpailu- ja itsepuolustustilanteisiin.  Mielenkiintoista on myös ollut huomata, että viimeaikoina vapaaottelussa vanhat kamppailutekniikat ovat tehneet paluun. Esimerkkinä maegerin (suora potku) ilmestyminen kehään. Samoin ushiro uraken (takakierto kämmensyrjä lyönti) ja sokutogeri (sivupotku) yleistyvät kovaan tahtiin. Tekniikat, jotka moni alan asiantuntija ja harrastaja olivat jo tuominneet unholaan. Yhtenä paluun syynä ovat uudistuneet harjoittelumetodit, jotka ovat kehittyneet uusien lajien parissa. Viisaina harrastajina voimme kaapata harjoittelumetodit perinteisiin lajeihin ja pitää kyseiset lajit elinvoimaisina.

Miksi harjoittelemme perinteistä budoa?
 

Perinteisten lajien vahvuus on ihmisen kokonaisvaltainen kasvattaminen. Emme keskity pelkästään fyysisiin haasteisiin, tekniikoihin tai henkiseen kehitykseen, vaan kaikkiin samanaikaisesti. Tällöin tie on pidempi, mutta matkan takia me harjoittelemme. Emme päämäärän.

Shaolin dojon lajit vaalivat perinteitä samalla, kun uudet tuulet puhaltavat maailmalta. Tällöin tarjoamme värikkään ja mielenkiintoisen fuusion nykyajan ihmisille, jotka janoavat fyysistä sekä henkistä kehitystä.


“Obey the principles without being bound by them.”
― Bruce Lee


Timo Mûller, Yuishinkai karate 2. dan
Kirjoittaja on Shaolin dojon karaten vastuuohjaaja. Yuishinkai karaten lisäksi hänen lajejaan ovat kobujutsu sekä brassijutsu. Hän ohjaa myös itsepuolustustunteja tilauksesta

maanantai 9. helmikuuta 2015

Portilla



Nuori mies seisoi Shinjukussa Tokiossa vanhan Kobukan aikido-dojon portilla. Uchideshi, opettajan läheisin oppilas avasi liukuoven ja kysyi, mitä vieras halusi. ”Haluan tavata O-sensei Ueshiban”. Morihei Ueshiba oli aikidon perustaja ja hän oli saavuttanut mainetta kamppailutaitojen mestarina Japanissa. Tuohon aikaan hänen oppilaakseen oli vaikea päästä. Voidakseen aloittaa aikidon oppilas tarvitsi suosituksen kahdelta opettajan tuntemalta oppilaalta tai tukijalta. Harjoittelijakunta koostui Japanin eliitistä, korkea-arvoisista upseereista ja tunnettujen sukujen vesoista. Nuori Kazuo Chiba halusi kovasti aloittaa aikidon, mutta hän ei kuulunut eliittiin eikä hänellä ollut suosittelijoita.

”Ueshiba-sensei ei ole täällä nyt, hän on opettamassa Iwamassa, näkemiin.” Chiba sanoi odottavansa portilla O-sensein tuloa. Oli kylmä ja öisin helmikuussa Tokiossa lämpötila lähenteli nollaa. Kahden päivän päästä Ueshiba saapui ja suostui ottamaan vastaan portilla hytisevän nuoren miehen, ja lopulta sinnikkyytensä ansioista hän pääsi aloittamaan aikidon ilman suosituksia. Asenne ratkaisi, eivät suositukset. Hänestä tuli yksi aikidomaailman tunnetuimpia mestareita, joka levitti aikidoa Englantiin ja Yhdysvaltoihin.

Se mikä Chibaa veti puoleensa oli kuuluisa mestari joka myös osoittautui maineensa veroiseksi. Chiban sai viimein vakuuttuneeksi tunne, jonka hän koki testatessaan Ueshibaa. Hän koki olonsa avuttomaksi ja voimansa turhaksi tuota vanhaa miestä vastaan. Ehkä hän ei olisi aloittanut aikidoa, jos olisi järjestetty kursseja, kuten nykyään. Häntä viehätti karismaattinen opettaja.

Talo elää tavallaan

Nykyisin portti budolajeihin ovat yleensä kurssit. Ihmiset viehättyvät lajista ja haluavat kokeilla sitä peruskurssin kautta. Päästyään sisälle lajiin, he huomaavat niitä opettavat persoonat. Persoonalliset ja kokeneet opettajat voivat motivoida oppilaita jatkamaan lajiaan monta vuotta. Jos olet juuri aloittanut kamppailutaidon harjoittelun, olet varmasti jo ehtinyt tutustua opettajaasi sekä muihin ryhmän oppilaisiin. Olet siis portilla ja matkalla kohti vahvempaa kehoa, tiukempaa asennetta ja terveempää itsetuntoa. Niihin asioihin budon harjoittelu valmistaa. Opettaja on sinulle tärkeä, koska hän omalla esimerkillään osoittaa, mihin suuntaan kannattaa kulkea. Muista kuitenkin, että vaikka olet portilla, et vielä ole talossa. Asioiden pohjustaminen vie aikaa ja sekä opettaja että oppilaat tarvitsevat kärsivällisyyttä ja aikaa sopeutuakseen yhteen ryhmänä, joka toimii dynaamisesti ja vuorovaikutteisesti. Yksin emme voi oppia budoa, tarvitsemme siihen muita. Kuten sanotaan; Talo elää tavallaan ja vieraat tulevat ajallaan. Sinun täytyy uutena oppilaana sopeutua talon tavoille ja kuunnella mitä edistyneemmät oppilaat ja opettaja yrittävät sinulle välittää.

Dojoetiketti alkaa olla jo tuttu ja muistat missä kumartaa, kenelle ja miten. Dojo alkaa tuntua tutulta etkä törmäile enää harjoituksissa tolppiin. Olet varmasti verrannut itseäsi muihin kurssilaisiin. Ihaillut niitä, jotka ovat notkeampia ja jotka osaavat kaatumistekniikan paremmin kuin sinä tai jotka pysyvät potkuissa paremmin tasapainossa. Tämä vertailu on normaalia ja silloin ymmärrät, että budossa ei koskaan tule valmiiksi. Niin kauan kun jaksat harjoitella ja vierailla dojolla, löydät uusia asioita, joilla voit kehittää tietoisuuttasi omasta kehostasi, mielen toiminnoista ja ympärilläsi vaikuttavista luonnon ilmiöistä. Asioiden oivaltaminen on yksi vaihe oppimisessa. Budossa teoria pitää kuitenkin laittaa käytäntöön. Siksi selittävät sanat ovat joskus turhia. Opimme parhaiten tekemällä ja erehtymällä. Jotta voisit tulla vahvaksi, sinun täytyy ensin löytää heikkoutesi.

Kurssi on käyty. Entä nyt?



Huomaat myös, että kurssillasi aloittelevista jotkut jäävät pois harjoituksista ja joukko harvenee. Jotkut huomaavat, että budon opetteleminen ei onnistukaan ihan muutamassa kuukaudessa, ja he luovuttavat. Kun vuosia kuluu, yhä harvempi kanssasi aloittaneista jatkaa lajin parissa. Minä aloitin aikidon opiskelun 37 vuotta sitten. Onkohan minussa jotain vikaa, kun en vieläkään osaa aikidoa vaan aina uudestaan ja uudestaan dojo vetää puoleensa? Yhtälailla turhautumiset kuin onnistumisetkin ovat tulleet vuosien saatossa tutuksi. Se kuuluu asiaan. Jos yritämme tyhjentää ämpärillä merta, vuosien työnkin jälkeen meri ei tyhjene. Pitää katsoa välillä taakseen. 

Siellä on aikamoinen lätäkkö.

Tule ja avaa oma porttisi.

Tutustu Shaolin dojon kotisivuilla lajeihimme. Löydä oma tiesi ja aloita uusi elämä.


Petteri Silenius shihan, 6. dan
Aikido, katori shinto ryu
Kirjoittaja on Turku Aikikain perustajajäsen sekä seuran aikidon sekä katori shinto ryun pääohjaaja.