lauantai 4. helmikuuta 2017

Shaolin 40 vuotta kamppailua ja hyvinvointia

Ilpo Jalamo ja Motokatsu Inoue


Elämme vuotta 2017 ja Shaolin juhlii 40 toimintavuottaan. Salilla harjoitellaan aamuisin, päivisin, iltaisin, arkisin ja viikonloppuisin.  Shaolin on tärkeä turkulainen liikuttaja ja harrastusten tarjoaja.
Vuosien varrella on moni kulkenut Shaolinin portaita ja osa alkuaikojen aktiiveista tekee sitä vieläkin.

Ensimmäisen kerran Shaolin mainittiin kesällä 1976. Silloin Matti Parviainen, Leif Hermansson sekä Ilpo Jalamo allekirjoittivat perustamiskirjan. Seuraavana vuonna Ilpo Jalamo toi Japanista mukanaan Yuishinkai karatejutsun ja kobudon. Shaolin perustettiin ja alkoi kiinteistön etsintä. Se löytyi Nahkurinkadulta vuonna 1978. Näiden kolmen vuoden aikana Shaolinin perustamisen aikakirjat kirjoitettiin.
Shaolin ry perustettiin 1976 ja yhdistys lakkautettiin 1979, jolloin Ilpo Jalamo jatkoi salitoimintaa yritysmuotoisena.

Mitä alkuvuosina harjoiteltiin

 
Leif Hermansson
Karate ja kobudo olivat Shaolinin ensimmäiset lajit, mutta escrima tuli mukaan heti 80-luvun taitteessa. Jujutsu astui myös salille samoihin aikoihin. Jujutsun valmentajaksi kutsuttiin lajin legenda Auvo Niiniketo. Mukaan tuli myös kick boxing. Shaolinin kick  boxing –ottelijat saavuttivat myös arvokisamitaleita.
Tai chi tuli mukaan 1979, jolloin salilla pidettiin ensimmäinen peruskurssi.
Vuosikymmenen varrella Shaolin kasvatti uuden lajisukupolven, joka aikanaan oli valmis nousemaan omille siivilleen ja siirtymään omiin saleihinsa.

Vuosikymmen vaihtui uusin ilmein


Petteri Silenius

Kun 90-luku alkoi, tuli mukaan uusia kasvoja. Ilpo sai Kai Westersundin puhuttua Shaolinille. Turkulaisten onneksi Kaitsu päätti sitten muuttaa tänne kokonaan. Kai Westersundin johdolla Shaolinin jujutsuryhmä nostettiin uudelleen voimiinsa.  Kaitsu otti haltuunsa myös escrimaohjauksen.

Ennen kuin vuosikymmen saatiin loppuun tuli mukaan Petteri Silenius sekä Turku Aikikai. Uusina lajeina sen myötä tuli mukaan aikido, iaido, katori shinto ryu sekä sittemmin myös kahvakuula. Nyky-Shaolin alkoi muotoutua.

Millenium


Vuosi 2000 taittui varsin nopeasti digiaikaan ja myös Shaolin alkoi näkyä verkossa. Ajatuksia alkoi muhia remontista salilla. Tuli ideoita markkinointiin ja kotisivuja tehtiin. Shaolin oli alusta asti mukana kehityksessä ja kotisivujen kautta kerrottiin aktiivisesti toiminnasta ja kursseista. Uuteen aikaan mentiin perinteitä kunnioittaen ja tatamialue oli edelleen samaa henkeä, jota se oli ollut alusta asti.
Toiminta vakiintui hienosti lajien ympärille ja uusia kehiteltiin. Asahi oli uuden vuosituhannen lapsi ja siinä oli Shaolin Ilpo Jalamon kautta vahvasti mukana. Tulevaisuuden Shaolin oli nurkan takana.
Vuosi 2013 oli nyky-Shaolinin alku. Siirryimme uuteen osoitteeseen Linnankadulle jokirannan tuntumaan.
Vuosi 2013 oli käänteentekevä myös Shaolinin hallinnolliselle vastuutoiminnalle. Ilpo Jalamo siirtyi taustalle ja Turku Aikikai otti vastaan salin organisoinnin. Ilpo on aktiivisesti kuitenkin mukana lajitoiminnassa sekä tärkeänä neuvonantajana. Sali toimii edelleen alkuperäisen Shaolinin hengessä.

Academy of…


Vuodet vierivät, vöiden värit vaihtuvat, harjoittelijoita jää polun varrelle, uusia tulee, mutta Shaolin pysyy.
Alkuaikojen aktiiveilla oli haaveensa. Osa on toteutunut, osa muuttunut ja uusia ajatuksia on tullut vuosien varrella. Kamppailulajien yliopistosta on leikinlaskun sijaan tullutkin todellinen. Shaolin tarjoaa alkeisopetusta, jonka jälkeen oppilas voi siirtyä lajinsa perusopetuksesta syventäviin opintoihin. Osa laajentaa osaamistaan sivuopintoihin toisessakin lajissa. Jotkut jatkavat opettajatasolle asti opettaakseen uusia peruskurssilaisia alkeisiin. Sitten ovat ne muutamat harvat, jotka käyvät hakemassa lajinsa oppia korkeilta opettajilta muualta. Sitten he palaavat lajinsa korkea-arvoisina opettajina ja esikuvina.
Shaolin on lajiensa yliopisto – Academy of Martial Arts

Dojoni on linnani


Salimme on vuonna 2017 monipuolinen hyvinvoinnin ja kamppailun talo. Toimimme kahdessa kerroksessa uudessa salissamme Linnankadulla. Meillä voi harjoitella kamppailua, budoa tai käydä oppimassa mielen ja kehon yhdistämistä ja rauhoittumista tai yksinkertaisesti haastaa kehon voimavarat äärimmilleen. Shaolinilla voi vaikka rentoutua saunaillan merkeissä. Salilla voi pitää kokouksia ja koulutuksia.
Kaiken perustana ovat kuitenkin ne samat ajatukset, joiden peruskivet muurattiin 40 vuotta sitten.
Suhtaudumme avoimin mielin niin nykyisiin lajeihimme kuin uusiin ideoihin. Kaiken perustana on kuitenkin keskittyminen pitkäjänteiseen itsensä kehittämiseen fyysisesti ja henkisesti.
Kuten Ilpo Jalamo kirjoitti Shaolinin 20-vuotisjulkaisuun 20 vuotta sitten: ”Lajin oppiminen vaatii aikaa, säännöllisyyttä ja peräänantamattomuutta”. Siinä on sitä elämän ohjetta Turun Shaolinin salilta.

Onnea juhlavuoteen, Shaolin. Onnea meille shaolinilaisille

Risto Lehto
Turku Aikikai ry puheenjohtaja